Hunden har sit eget sprog.

Hunden har et meget varieret sprog, fortæller Ellen Sand, 24-årig biologi-studerende. I sin fritid beskæftiger hun sig med kynologi, der er græsk og betyder: læren eller viden om hunde.

Ellen fremhæver det, hun kalder den røde tråd i sin tankegang, nemlig: at man bør efterligne naturens principper. Ikke alene når det drejer sig om udvælgelse og avl, men også når det gælder hundens adfærd, sprog, pels-pleje, ernæring og indlæringsbehov.

Uvidenheden fra den mørke middelalder florerer stadig i bedste velgående, siger Ellen. Gamle husråd og fikse ideer trives bravt alle vegne. I øvrigt er ligegyldigheden over for vore medskabninger, dyrene, en faktor, som desværre er almindelig hos min egen generation. Ved ligegyldighed forstår jeg en overfladisk orientering om de nødvendigste ting vedrørende røgt og pleje af dyret.

 

 

Flok-lederen.

Det kendte tilbage-til-naturen-flip er meget populært. Det er noget med, at hunden er et naturligt dyr, der selv kan finde ud af tingene. Den skal bare have lidt mad!

Intet er mere forkert. Man tilsidesætter dermed et væsentligt punkt i hundens adfærd. Den er oprindeligt et flok-dyr, hvor opdelingen i rang-systemet er meget simpelt. Vildhundens overlevelse afhænger af, at den hund, som er bedst i stand til at føre flokken, bliver leder. Denne autoritet har vi overtaget, og hunden opfatter sin ejer som fører-hund. Hvis vi ikke lever op til denne rolle, vil den selv, instinktivt, forsøge at overtage ledelsen.

Det er vigtigt at kende noget til hundens adfærds-mæssige baggrund og at kunne komme på bølgelængde med dyret. Det er i høj grad et spørgsmål om at iagttage dyrenes øjen- og kropssprog. Hunden har en nuanceret stemme og øjenføring. Og den ”taler” meget hed halen. Dens sprog er selvfølgelig beregnet på andre hunde, men da den opfatter os som fører-hund, er det vigtigt, at vi sætter os ind i det. Hvis vi enten overser eller misfortolker sproget, opstår der problemer i samvær med dyret.

Hunden er et udpræget læredyr. Dens adfærd kræver, at den skal lære at ind-ordne sig på sin bestemte plads i flokken. Og den er meget villig. I princippet er det ligegyldigt, hvad man lærer den. Man skal bare udfylde det behov, den har for at lære.

Hunden er ikke fra fødslen programmeret med et instinkt om at fungere. Det kommer gennem oplæring. Hvis dette behov ikke bliver dækket, opstår der en under-udvikling og usikkerhed, der kan resultere i f.eks. angstbideri, forkælet tyranni og voldsomme aggressioner – og det ser vi jo hele tiden eksempler på , slutter Ellen Sand.

 

Tilbage

© www.sand-ridekunst.dk

Cheap Oakley Sunglasses kate spade outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet coach outlet online louis vuitton outlet michael kors outlet retro jordans for sale foamposites for sale sport blue 6s jordan 6 history of jordan louis vuitton outlet kate spade outlet kate spade outlet louis vuitton outlet louis vuitton outlet beats by dre cheap louis vuitton outlet beats by dre cheap jordan 3 sport blue louis vuitton outlet louis vuitton outlet jordan 6 sport blue sport blue 3s sport blue 3s louis vuitton outlet sport blue 3s louis vuitton outlet louis vuitton outlet sport blue 3s cheap louis vuitton Kate Spade Outlet Louis Vuitton Outlet louis vuitton outlet sport blue 6s sport blue 3s cheap jordans cheap louis vuitton louis vuitton outlet legend blue 11s